Inici |   Coneixeu-nos   |   Agenda d'activitats   |   Contacte

Viatges d'autor 2019

 

 

Els secrets de l'Emilia Romagna i Màntua

Aquest curs-viatge està pensant per conèixer una de les zones menys turístiques d'Itàlia, l'Emilia Romagna, però que conté tresors artístics sorprenents. A Bologna veurem una de les obres de joventut de Miquel Àngel, la magnífica cappella Bentivoglio, l'Oratori de Santa Cecília (la “Capella Sixtina bolonyesa”) o l'increible Compianto de Niccolò dell'Arca, entre d'altres. Visitarem la ciutat d'or, Ravenna, joia del món bizantí i testimonti d'una época imperial avui gairebé desapareguda. A continuació descobrirem els grans cicles murals del Renaixement que amaguen alguns dels castells del Ducat de Parma, una joia absolutament desconeguda, i visitarem els conjunts més rellevants de la ciutat de Parma amb obres del Parmigianino. Com la Cambra de San Polo, el Duomo i el magnífic Baptisteri. Finalment, viatjarem a la Llombardia per admirar la ciutat de Màntua, centre imperdible de la cultura renaixentista amb obres clau de tots els temps, la Cambra dels Esposos d'Andrea Mantegna i la Sala dels Gegants de Giulio Romano. Dos conjunts murals, només pel quals ja valdria la pena aquest viatge.

 

Professor acompanyant: Eloi de Tera

Del 21 al 29 de gener de 2019

Polseu aquí per veure el programa

 

Cap d'any xinès al Chinatown de Londres

El cap d’Any Xinès, segons el calendari lunar vigent a tota l’Àsia Oriental, serà el dimarts dia 5 de febrer de 2019, però les celebracions oficials fora de la Xina, es faran el cap de setmana posterior. El Chinatown de Londres és el barri xinès més tradicional que ens queda relativament a prop de Barcelona; així doncs hem farem aquesta sortida de cap de setmana amb diversos objectius: visitar un dels barris xinesos més especials d’Europa, unir-nos a les celebracions de Cap d’Any xinès que hi haurà al Chinatown del Soho londinenc, tastar la cuina més autèntica d’arrel xinesa i visitar dos dels museus britànics amb millors col·leccions d’art xinès de la capital britànica.

 

Professor acompanyant: Roger Bonafont

Del 8 al 10 de febrer de 2019

Polseu aquí per veure el programa

 

Egipte. Retorn a la terra dels faraons

Després d’uns anys convulsos, l’estabilitat sembla que ha arribat a Egipte i el país dels faraons es disposa a rebre amb els braços oberts a tots els amants d’aquesta fascinant civilització. Aquest retorn a Egipte ha estat llargament esperat per molta gent i conscients d’això, hem preparat un viatge molt complert en el que a més de les visites habituals hem inclòs algunes visites a llocs excepcionals que habitualment estaven tancades des de feia dècades al turisme com la tomba de Sethy I a la Vall dels Reis, la tomba de Nefertari a la Vall de les Reines, la piràmide Romboidal de Dahshur, la Piràmide d’Unis a Saqqara, la piràmide negra d’Amenemhat III a Hawara o el recent obert santuari del temple de Hatshepsut a Deir el Bahari. A més, hem inclòs també una visita al uadi el-Hitan, la Vall de les Balenes, a prop de l’oasi de El-Faium per contemplar, en ple desert, els espectaculars fòssils d’una de les espècies que van donar lloc a les balenes actuals. Segueix-nos en aquest retorn a Egipte i gaudeix de les colossals piràmides, de les espectaculars tombes de Tebes, dels impressionants temples, de les meravelloses vistes del Nil i de la increïble gent d’aquest mil·lenari país.

 

Professor acompanyant: Marc Orriols

Del 26 de febrer al 6 de març de 2019

Polseu aquí per veure el programa

 

Mèrida, dels Tartessis als romans

Els escriptors antics lloaven l’excel·lència del clima de Lusitània, afavorit pels vents atlàntics, ni tan ardent com Àfrica ni tan fred com la Gàl·lia. A més a més, Extremadura comptava amb grans rius, planes agrícoles i amplis espais per criar cavalls i camins que la situaven al bell mig entre l’activa zona de Gibraltar i els recursos metal·lífers de Galícia i de més enllà. Amb aquests condicionats favorables, des del segle VII a. C. Extremadura entra en l’esfera del mític regne de Tartessos, aleshores sorgeixen uns misteriosos edificis d’influència oriental, com Cancho Roano, el primer en ser excavat i avui visitable, i altres encara en exploració com El Turuñuelo, que estan aportant sorprenents novetats dels contactes culturals entre els elements continental, fenici i grec. Després d’aquesta brillant etapa, la fundació de Mèrida per part d’August, el primer emperador romà, dotarà a la regió d’una capital provincial amb tots els edificis emblemàtics del poder i la cultura romana: teatre, amfiteatre, circ i temples, que han arribat als nostres dies en un magnífic estat de conservació, així com també cases privades i cementiris. Juntament amb els edificis, la completa col·lecció arqueològica del Museu Nacional d’Art Romà de Mèrida, mostrada en el espectacular edifici dissenyat per l’arquitecte Rafael Moneo, ens transportaran a l’esplendor d’aquella civilització, i també al d’una ciutat que, a finals de l’Imperi i durant els primers temps visigots, esdevingué la capital administrativa d’Hispània.

 

Professor acompanyant: Ignasi Garcés

Del 15 al 17 de març de 2019

Polseu aquí per veure el programa

 

Israel, història i arqueologia del poble escollit

No hi ha cap país al món com Israel; en cap altre lloc de la terra hi ha tanta història acumulada, tant sentiment, tanta espiritualitat, tantes il·lusions i tantes decepcions com aquí. Des del naixement del neolític fins a la conquesta romana i des de les croades fins a les intifades, la terra d’Israel ha vist passar a tots els grans imperis de la història i cada un d’ells ha deixat la seva empremta tant en el passat com en el present.

 

Professor acompanyant: Felip Masó

Del 18 al 31 de març de 2019

Polseu aquí per veure el programa

 

La Magna Sicilia dels grecs i els normands

Aquest viatge està pensat per poder estudiar i endinsar-se en una terra que s'ha format al llarg de molts segles i amb la presència de múltiples cultures, des dels grecs, als romans, als normands, als catalans, als espanyols, etc.. Sicília. Un viatge magnífic per estudiar l'art de la cultura grega, del que a l'illa se'n conserven alguns dels exemples més sorprenents. Així com resseguirem els camins que feren alguns dels grans personatges de l'època moderna, com Goethe, en els seus viatges arcàdics, el Grand Tour. Ens endinsarem també en l'arquitectura única i sorprenent de la cultura bizantina-normanda, que ha deixat conjunts irrepetibles com Monreale o la Cappella Palatina de Palerm. A més, de manera exclusiva i amb el que suposa una oportunitat única en aquest viatge, en alguns dels palaus privats més magnífics del barroc palermità. Com el palau Valguarnera-Gangi o Gattopardo, on es rodà una part de la cèlebre pel·lícula de Visconti. Tot el viatge comptarà amb les explicacions i el guiatge del dr. Eloi de Tera (doctor en Història de l'Art i expert de l'època renaixentista i barroca), sense intervencions d'altres guies, quelcom únic per a un viatge a Sicília.

 

Professor acompanyant: Eloi de Tera

Del 29 de març al 7 d'abril de 2019

Polseu aquí per veure el programa

 

Tunísia, rere la petja de Cartago

Ara fa uns tres mils anys, Dido, una princesa fenícia de gran talent i enginy agut, va aconseguir arrencar als númides de l’Àfrica occidental un encinglerat turó sobre el mar per a fundar una ciutat, i així nasqué Cartago. Fou tanta la seva prosperitat que aquesta colònia fenícia, durant segles, va imposar la seva hegemonia a la Mediterrània Occidental. Finalment, però, es va veure implicada en un dels enfrontaments més èpics de tots els temps: les Guerres Púniques, que la van enfrontar amb els romans. No obstant això, tot i caure sota la dominació romana, Cartago va recuperar el seu antic esplendor i es va convertir en la metròpoli més important de l’Àfrica occidental. Una vegada desaparegut l’Imperi d’Occident, Cartago va acollir un dels pobles germànics més bel·licosos que mai van desafiar l’autoritat de Roma. Tant és així que el record de les salvatges actuacions que van cometre els reis d’aquest poble –els vàndals– va donar lloc a una nova paraula abans inexistent: “vandalisme”. Després d’això, Cartago va passar per les mans de bizantins i va continuar prosperant fins que, amb l’arribada dels àrabs, la capitalitat de la regió es va traslladar a la ciutat de Tunis. Cartago va decaure i fou abandonada, però Tunísia va continuar florint. Per tot això, aquest país compta amb un dels més rics i variats patrimonis arqueològics de la Mediterrània.

 

Professor acompanyant: Carles Buenacasa

Del 12 al 21 d'abril de 2019

Polseu aquí per veure el programa

 

Líban, el país dels Senyors del Mar

Les petites dimensions de l’actual país del Líban no ens han d’enganyar, ja que aquesta petita franja de la costa del Mediterrani oriental va esdevenir d’una importància capital en el desenvolupament cultural del Pròxim Orient al llarg de tota la seva història i encara ho és avui en dia, actuant com a frontissa en els conflictes inherents a aquesta part del món. Ja des del Neolític, però especialment durant el Bronze, les ciutats cananees van crear un sistema de ciutats-estat que controlaven no tant sols els seus dominis immediats sinó, i sobretot, totes les rutes comercials de l’Orient antic, convertint-les en objecte de desig de totes les potències de la zona, tal i com demostren les intenses relacions que es van establir tant amb els egipcis com amb els mitànnics i els hitites els quals, ja fos per pacte o per conquesta van voler fer-se seva aquesta importantíssima font de riquesa. Durant l’Edat del Ferro la situació va continuar igual tot i que amb la nomenclatura canviada; els antics cananeus van passar a ser els “nous” fenicis, però la cultura i la seva importància es va mantenir; nous regnes i imperis com Israel, Pèrsia o l’Egipte dels darrers temps, van continuar volent fer-se amb el control d’aquest territori, fins que uns i altres van caure primer en mans d’Alexandre i, finalment dels romans que van voler reconèixer la importància de la zona construint-hi el  temple romà més gran del món, el de Júpiter a Baalbek. Més endavant, Bizanci primer (s. V-VI) i els omeies després (s. VII-VIII) van ocupar la zona fins a l’arribada dels creuats al s. XI que van fer de Trípoli una de les ciutats més importants en la defensa dels sants llocs, així com en molts altres antics assentaments en els que podem veure l’ocupació creuada en impressionants esglésies i fortaleses. L’annexió per part de l’imperi otomà i la configuració actual després de la 1ªG.M. han fet del Líban un autèntic mosaic de cultures, llengües, ètnies i religions que li han donat un caràcter propi, però sense perdre mai la seva identitat com a poble de comerciants per excel·lència; avui, com fa milers d’anys, els libanesos són autèntics descendents dels cananeus i dels fenicis; són els Senyors del Mar.

 

Professor acompanyant: Felip Masó

Del 13 al 19 d'abril de 2019

Polseu aquí per veure el programa

 

Nàpols, Pompeia, Herculà i Paestum. Sota les cendres del volcà

La tràgica erupció del Vesuvi esdevinguda sobre les ciutats del Vesuvi l’agost del 79 presenta el contrapunt positiu de permetre’ns, avui dia, passejar pels mateixos carrers que ho feien els romans ara fa gairebé 2.000 anys. Amb una notable diferència, però: el silenci que cau sobre aquestes ruïnes tan bon punt sortim de la Via dell’Abbondanza no era el tret característic de la vida d’aquells carrers a l’antiguitat, molt més animats i sorollosos del que pensem. En aquest viatge redescobrirem el dia a dia dels antics romans, de la mà del Dr. Carles Buenacasa, especialista en món clàssic i autor de diverses monografies sobre la història i la vida quotidiana dels antics romans, i acompanyants sempre per la distant i imponent presència del Vesuvi, a qui el déu Vulcà mantingui adormit durant el nostre periple per la Campània!

 

Professor acompanyant: Carles Buenacasa

Del 26 al 30 d'abril de 2019

Polseu aquí per veure el programa

 

El Delta de l'Ebre japonès

Aprofitant el cicle d’activitats gastro-culturals Cuinem [i mengem] la història que fem a Arqueonet, el qual està dedicat enguany a les cultures de l’Àsia Oriental, farem una excursió al Delta de l’Ebre de temàtica japonesa el cap de setmana del 4 al 5 de maig, en plena primavera. A través d’aquesta sortida descobrirem el fascinant món dels bonsais, la gastronomia japonesa més actual, un sake que es produeix a la zona de conreu d’arròs del nostre país, el procés de conreu i de tractament de l’arròs a les terres de l’Ebre en comparació amb els mètodes orientals, i finalment una activitat en catamarà per les costes de l’Ametlla de Mar, podent nedar amb tonyines i descobrint les característiques d’aquests grans peixos, tant apreciats al Japó per als seus característics sushis i sashimis.

 

Professor acompanyant: Roger Bonafont

Del 4 al 5 de maig de 2019

Polseu aquí per veure el programa

 

Atapuerca i Burgos, a la recerca dels orígens de la Humanitat a Europa

Els jaciments de la Serra d'Atapuerca, al llarg de les darreres dècades, han aportat un gran volum d'informació sobre els orígens i l'evolució de la Humanitat a Europa. És per això que presentem aquest viatge temàtic, i d'autor; una immillorable oportunitat per tal d'endinsar-nos en les descobertes arqueo-lògiques i paleontològiques realitzades a la Sima del Elefante, Galeria, Gran Dolina i Sima de los Huesos, a Burgos, però també a d'altres indrets del món. Amb una visita guiada als jaciments d'Atapuerca i al flamant Museo de la Evolución Humana, entre d'altres activitats, adoptarem el paper d'investigadors del passat.

 

Professor acompanyant: Jordi Serrallonga

Del 10 al 12 de maig de 2019

Polseu aquí per veure el programa

 

Marroc. Loest llunyà de l'Àfrica

Des de temps remots, s’hi han establert grups humans també molt diversos. Al llarg de la història, aquestes poblacions han anat construint un curiós mosaic cultural on s’hi apleguen pobles procedents de l’interior d’Àfrica, cartaginesos, romans, berebers, jueus, àrabs i europeus... Recórrer el país a la recerca dels principals testimonis d’aquest ric mosaic humà i cultural és un dels objectius d’aquesta ruta. Una ruta on volem donar a conèixer el passat i el present del Marroc, mentre passegem per les medines i mercats d’algunes de les ciutats més belles del país com Meknes, Fes i Marràqueix, la ciutat que dóna nom al país. També volem descobrir al viatger els magnífics espais del desert, on els capricis del vent i la sorra han creat alguns dels indrets més impressionants de la geografia marroquina i on podrem experimentar la pau, la bellesa i el silenci del gran desert d’Àfrica: el Sàhara. Abans d’arribar-hi, però, haurem de travessar la serralada de l’Atles en direcció a la terra del poble bereber, és a dir, el gran sud. Allí ens esperarà un dels patrimonis arquitectònics més valuosos del país: les imponents kashbaes construïdes amb fang a les valls meridionals de l’Atles.

 

Professor acompanyant: David Rull

De l'11 al 19 de maig de 2019

(possibilitat d'extensió fins al 24 de maig)

Polseu aquí per veure el programa

 

L'esperit de la Toscana i la Umbria

Aquest viatge està pensat per poder estudiar i entendre les arrels artístiques de la Toscana i la Umbria i la seva esplendor a l'època del Renaixement (segles XV i XVI). Visitarem des d'Arezzo, alguns dels grans centres artístics de la Toscana i voltants: Siena, Monteoliveto Maggiore, Urbino, Rimini, Sansepolcro, Cortona, etc. I des d'Assís, visitarem les ciutats i pobles més bonics de la Umbria i les seves joies artístiques: Spello, Foligno, Montefalco, Spoleto, Perugia i Orvieto. Finalment, retornarem a la Toscana per visitar Prato i Lucca, dues ciutats plenes d'art i encant.

 

Professor acompanyant: Eloi de Tera

Del 14 al 23 de maig de 2019

Polseu aquí per veure el programa

 

L'EPOMA a Berlin. Visita a les col·leccions arqueològiques de l’Illa dels Museus

Com cada any, un cop finalitzats els EPOMA, farem un viatge a alguns dels més importants museus europeus per acostar als alumnes (i al públic en general) aquelles civilitzacions de les que hem estat parlant durant el curs. Aquest any ens toca anar a Berlin, on visitarem les col·leccions de l’Illa dels Museus, un autèntic paradís pels amants de la cultura. En primer lloc, visitarem el Pergamon Museum, emblema de Berlín i on es troba una de les més importants col·leccions d’art mesopotàmic del món, la que es conserva en el Vorderasiatisches Museum; peces com la Porta d’Ishtar, l’Avinguda de Marduk o les tombes dels reis assiris conformen una part de la col·lecció oriental d’aquest museu. A Berlín també s’hi troba el Neus Museum, institució que després de quasi 10 anys de la seva reobertura al 2009 ha tornat amb una magnífica disposició museística, combinant la mil·lenària història de les peces encapçalades per la bella Nefertiti, amb la més contemporània però igualment interessant història del museu. Evidentment, no podem visitar el Neues Museum, el Museu Nou, sense passar també pel seu precedent directe, l’Altes Museum, el Museu Vell. Aquest museu, exponent per excel·lència del estil neoclàssic alemany, conserva des del 1904 una col·lecció permanent d’art etrusc, grec i romà. Sens dubte, un gran cofre per a un gran tresor. Finalment, també farem una ullada al gran Bode Museum, que destaca per tenir una gran mostra d’art bizantí i una de les col·leccions numismàtiques més grans del món remuntant-se als orígens de les primeres encunyacions de moneda a l’Àsia Menor al segle VII a.C. i fins als nostres dies. Aquest viatge no està pensat només per als estudiants dels EPOMA; qualsevol persona que vulgui visitar aquests fantàstics museus i conèixer la història de les seves increïbles peces de la mà de dos dels professors dels EPOMA, serà benvingut!

 

Professors acompanyants: Carles Buenacasa i Felip Masó

Del 16 al 19 de maig de 2019

Polseu aquí per veure el programa

 

Menorca talaiòtica. La història en pedra d’una illa

Menorca és una illa que tot just té una extensió de 700 km2 i que acull més de 1.500 jaciments arqueològics, una densitat que la converteix en un autèntic museu a l’aire lliure. Els 32 llocs més destacats han estat seleccionats darrerament per presentar-los com a candidatura a Patrimoni Mundial de la UNESCO. En l’actualitat, l’avanç en la seva excavació i condicionament els va convertint en ideals per a la seva visita i gaudi. Un gaudi que podem ampliar amb el tast de les delícies insulars: ensaïmades, sobrassada i la famosa “pomada menorquina”. En aquest breu viatge a l’illa més oriental de les Balears podrem redescobrir com vivien els seus habitants abans de l’arribada dels romans, en una combinació de personalitat pròpia i contacte amb altres cultures navegants, i com construïen els seus santuaris, poblats, elements defensius i tombes, acompanyats pel Dr. Ignasi Garcés, especialista en les cultures del Mediterrani preromà.

 

Professor acompanyant: Ignasi Garcés

De l'1 al 2 de juny de 2019

Polseu aquí per veure el programa

 

Xina. Viatge pels orígens del Regne del Mig

Aquest viatge als orígens del regne mig de la Xina és una ruta pensada per a tot aquell que vulgui endinsar-se a la cultura del país mil·lenari d’una manera profunda i amena a la vegada, plantejada com a complement als Estudis d’Àsia Oriental. El recorregut ens portarà, a través de l’art, la literatura i la història, per diferents èpoques i paisatges, del primer emperador Qin Shihuang a l’últim, Pu Yi. Pel camí coneixerem les ensenyances del budisme, el taoisme i el confucianisme, la base del pensament xinès, en un viatge en el que s’hi combina tradició amb modernitat, passat, present i futur.

 

Professor acompanyant: Roger Bonafont

De l'1 al 15 de juny de 2019

Polseu aquí per veure el programa

 

Rodes, l'illa del Colós

L’illa de Rodes, la principal de les illes del Dodecanès, fou una de les repúbliques marineres més famoses i poderoses de l’antiguitat. Gràcies al seu monopoli i control de les rutes comercials egees que es dirigien vers Àsia Menor i Xipre, la seva riquesa fou tan proverbial que van poder erigir un immens colós de bronze que presidís l’entrada al port de la seva ciutat. La seva magnificència era tal que va merèixer ser inclòs a la llista de les Set Meravelles del món antic malgrat que la seva vida útil va resultar molt curta. Un terratrèmol el va ensorrar molt abans de celebrar el segle d’existència. A l’època medieval, la seva excepcional posició geogràfica com a pont entre Europa i Àsia va atreure uns nous i poderosos senyors: els Cavallers de Sant Joan de l’Hospital, més coneguts com els Cavallers de Rodes (o de Malta), els famosos monjos-soldat de Terra Santa que van triar l’illa, un cop expulsats de Jerusalem, com a base per a continuar el seu combat contra els musulmans. Abans de ser expulsats, en el 1552, van tenir temps de pavimentar les seves residències amb els imponents mosaics grecoromans que hi havia dispersos per tota Rodes. Les restes monumentals conservades que visitarem constitueixen un variat ventall de totes aquestes èpoques i de la riquesa patrimonial que hostatja una illa que, un dia, va arribar a imposar la seva llei al Mediterrani.

 

Professor acompanyant: Carles Buenacasa

Del 7 a l'11 de juny de 2019

Polseu aquí per veure el programa

 

La Roma més desconeguda

Aquesta sortida a Roma permetrà obtenir un coneixement més profund i detallat dels llocs més ocults i poc visitats d’una ciutat que va arribar a ser caput mundi, és a dir, el “cap” visible d’un món que abastava des dels deserts sirians fins als extrems dels “Confins de la Terra” (Finisterre).

 

Professor acompanyant: Carles Buenacasa

Del 21 al 30 de juny de 2019

Polseu aquí per veure el programa

 

Jordània, a la recerca del regne nabateu

Jordània ofereix el que poques destinacions poden oferir: un viatge no només en l’espai, sinó també en el temps. En l’espai perquè viatjar a Orient és posar-se en contacte amb un món diferent, ple d’emocions i sensacions per descobrir. I en el temps perquè a través de la seva riquesa cultural podem conèixer els escenaris d’alguns dels episodis més importants de la història de la humanitat. En efecte, quan els humans fa uns 10.000 anys van decidir deixar de ser nòmades per convertir-se en sedentaris i iniciar així el procés que conduiria a la civilització, ho farien molt a prop de Petra. Molt més tard, quan els jueus van sortir del desert fugint de la ira del faraó, van poder contemplar la seva Terra Promesa des del Mont Nebo, on Moisès va ser enterrat. I encara més tard, quan els romans van conquerir Petra i van posar punt i final al darrer regne independent de la zona, van reorganitzar la regió i la van batejar com a l’Aràbia Feliç. I no els hi faltava raó: Petra primer i Bosra i Palmira després, van ser les ciutats claus en una de les més grans rutes comercials de la història: la Ruta de la Seda. Per aquesta ruta passaven el més increïbles i valuosos productes que el món d’aquella època podia disposar: or, encens, mirra, seda, lapislàtzuli… i ciutats com Petra, però també Amman o Jerash van prosperar i gaudir d’aquest comerç fins a convertir-se en autèntiques metròpolis plenes del luxe i glamur romà i oriental. Encara que fascinant, no tant sols la història antiga hi és present a Jordània; episodis més recents com la caiguda de l’imperi otomà amb la lluita entre àrabs i turcs liderats pel famós Lawrence d’Aràbia van tenir escenaris tan fabulosos com l’impressionat desert del WadiRum o les platges d’Àqaba. I darrerament, en el sempre convuls panorama pròxim-oriental, la monarquia haiximita de Jordània està sent clau en mantenir l’ordre i l’estabilitat de la zona.  Però Jordània no és només una destinació per aprendre història; espais com Wadi Rum, la Mar Morta, el fons submarí de la Mar Roja o la mateixa Petra són alguns dels escenaris més impressionants que ens pot oferir la natura. Realment, Jordània és una terra de meravelles on la natura i la història es reuneixen per oferir un país inigualable i obert a tots aquells que vulguin descobrir antigues civilitzacions però també noves sensacions.

 

Professor acompanyant: Felip Masó

Del 6 al 13 de juliol de 2019

Polseu aquí per veure el programa

 

Egipte, retorn a la terra dels faraons

Després d’uns anys convulsos, l’estabilitat sembla que ha arribat a Egipte i el país dels faraons es disposa a rebre amb els braços oberts a tots els amants d’aquesta fascinant civilització. Aquest retorn a Egipte ha estat llargament esperat per molta gent i conscients d’això, hem preparat un viatge molt complert en el que a més de les visites habituals hem inclòs algunes visites a llocs excepcionals que habitualment estaven tancades des de feia dècades al turisme com la tomba de Set I a la Vall dels Reis, la tomba de Nefertari a la Vall de les Reines, la piràmide Romboidal de Dashur, la Piràmide d’Unas a Saqqara, la piràmide negra d’Amenemhat III a Hawara o el recent obert santuari del temple de Hatshepsut a Deir el Bahari.Segueix-nos en aquest retorn a Egipte i gaudeix de les colossals piràmides, de les espectaculars tombes de Tebes, dels impressionants temples, de les meravelloses vistes del Nil i de la increïble gent d’aquest mil·lenari país.

 

Professor acompanyant: Miquel Carceller

Del 7 al 20 de juliol de 2019

Polseu aquí per veure el programa

 

Romania: rere la petjada dels dacis, de l’emperador Trajà i del comte Dràcula

Enclavada en el cor dels Carpats, en una zona fèrtil i regada per les aigües del Danubi, Romania fou un dels primers indrets d’Europa a desenvolupar una brillant civilització: la dels tracis, que s’estenia fins a Bulgària. Atrets per la riquesa comercial de la zona, també s’instal·laren en el seu territori els celtes i els colons grecs que poblaren la Mar Negra. Fou d’aquesta mescla cultural que sorgiren els dacis, coneguts, sobretot, pels maldecaps que els seus reis Burebista i Decèbal van donar a Roma i dels quals són tot un testimoni els meravellosos relleus de la Columna Trajana, a Roma, que narren –com en un còmic– la campanya per a sotmetre la Dàcia. Les victòries de Trajà van unir els destins de Romania als de l’Imperi, entre el 106 i el 275, posant les bases per a una cultura i una llengua llatines de les quals encara n’és un reflex el nom mateix del país: Romania. A l’Edat Mitjana, a la regió van florir tot un conjunt de feus, entre els quals Transilvània, Valàquia i Moldàvia, governats per uns prínceps coneguts com “voivodes”. Encara avui dia es conserven moltes llegendes d’aquells temps, com la del famós comte Dràcula, en realitat, Vlad III l’Empalador, recordat com un dels més sanguinaris prínceps de la història romanesa. Terra muntanyenca i de fèrtils planes, la riquesa cultural de Romania resta palesa en la diversitat del seu patrimoni: colònies d’època grega i romana, castells d’inspiració centreeuropea, esglèsies bizantines amb l’exterior totalment pintat, construccions d’època turca i grans ciutats monumentals d’estil afrancesat o italianitzant.

 

Professor acompanyant: Carles Buenacasa

Del 3 al 17 d'agost de 2019

Polseu aquí per veure el programa

 

Tanzània. Expedició als orígens humans

Qui som? D'on venim? Cap a on anem? Aquestes són les preguntes que sempre s'ha plantejat la Humanitat. Algunes societats van cercar l'explicació en el mite, però amb l'aparició del discurs científic, sorgí la necessitat d'anar a la recerca del nostre bressol més antic. Precisament, gràcies a l'Expedició Orígens Humans, trobarem les respostes. Concretament, en un país ple de meravelles: Tanzània... a l'Àfrica Oriental. De la mà d'en Jordi Serrallonga, ens endinsarem en els escenaris de la Gran Falla del Rift on, des de fa més de 20 anys, treballa en la reconstrucció dels nostre passat més remot. Així gaudirem de l'oportunitat de visitar els mítics jaciments arqueològics i paleontològics d'Oldupai Gorge. L'indret que va fer famosa a la família Leakey després que trobessin el que, aleshores, fou el primer representant de la nostra línia evolutiva: l'Homo habilis. Però també podrem entrar en estret contacte amb la darrera de les ètnies caçadores-recol·lectores que sobreviu a l'Àfrica: els hadzabe del llac Eyasi. Un poble que, a nivell biològic i lingüístic, és el més emparentat amb els primers Homo sapiens que, sorgint del continent africà, es van estendre per arreu del planeta. Alhora, considerant la gran biodiversitat que caracteritza a Tanzània, i conduïts pel nostre guia, aprendrem com estudia el comportament dels primats, lleons, lleopards, elefants i altres fascinants animals que, en el si del Cràter de Ngorongoro o el Serengeti, ens ajuden a entendre com els homínids fòssils més arcaics –des de la coneguda Lucy fins els Homo erectus– van sobreviure a les sabanes i boscos africans. I és que, en tot moment, serem envoltats de la flora i la fauna que habiten els territoris més bells i verges del planeta; caminant, i a bord dels 4x4, l'observarem al llarg d'extraordinaris safaris. Sense oblidar-nos, per suposat, dels maasai; un poble nòmada i ramader que és testimoni viu de com aparegueren les primeres societats guerreres i productores. Tota una expedició arqueològica, antropològica i naturalista que, en conjunt, suposa un viatge al Passat, des del Present; la millor manera de retornar al nostre Bressol.

 

Professor acompanyant: Jordi Serrallonga

Del 18 al 29 d'agost de 2019

Polseu aquí per veure el programa

 

Recorrent la Via Egnàtia. D’Istambul a Dürres

La Via Egnàtia fou la ruta més important emprada pels romans per a viatjar per l’Europa balcànica i, més concretament, per arribar fins a Grècia i les regions entorn l’Egeu. I és que els senadors de l’antiga Roma, apassionats per la cultura i la civilització hel·lèniques, quan volien visitar la península grega, els resultava més fàcil salpar des de Bríndisi (a Itàlia) i, travessant l’Adriàtic pel seu tram més estret, desembarcar a Dürres (a Albània). Des d’allà, la Via Egnàtia els duia, seguint un traçat força horitzontal, vers Macedònia i els ports de l’Egeu, on es tornaven a embarcar per tal de dirigir les seves passes vers Atenes, Àsia Menor o alguna de les moltes illes de l’Egeu. Alguns, recorrien la ruta fins al seu extrem més oriental, a Constantinoble; és a dir, que la Via Egnàtia unia les terres banyades per l’Adriàtic amb les de la riba occidental del Bòsfor. Ara bé, a més de senadors desitjosos de millorar la seva formació, els usuaris de la Via Egnàtia foren molts i molts diversos, constituint un variat ventall de professions i d’interessos: comerciants, soldats, artistes itinerants, pedagogs, sacerdots i, fins i tot, estrangers procedents de l’Orient que buscaven dins les fronteres de l’Imperi romà unes millors oportunitats laborals. Avui dia, les comunicacions terrestres entre els països d’Albània, República ex-iugoslava de Macedònia, Grècia i Turquia, en realitat, segueixen recorrent el traçat d’aquesta antiga ruta, tal com podreu comprovar vosaltres mateixos si ens acompanyeu en aquesta aventura. Ara bé, nosaltres la farem seguint la ruta des d’Istanbul fins a Dürres.

 

Professor acompanyant: Carles Buenacasa

Del 23 d'agost a l'1 de setembre de 2019

Polseu aquí per veure el programa

 

Expedició Tunu: Groenlàndia, la costa est

Els Ammassalimmiut de la costa est de Groenlàndia van formar part de l'últim grup inuit que va tenir contacte amb l’«home blanc». Va passar quan l'explorador danès Gustav Holm els va localitzar en 1884. Es tracta dels últims descendents directes de les cultures àrtiques Dorset i Thule. El seu relatiu aïllament i forts vincles amb el passat han propiciat l'enorme manteniment de les seves tradicions culturals i de supervivència: fins i tot el seu dialecte és arcaic comparat amb el de la major part de la població groenlandesa. El nostre objectiu serà submergir-nos en aquesta cultura inuit única, aprendre de la seva perícia i ser testimonis de primera mà de la seva adaptació al medi. El nom de Tunu significa «la banda oposada, esquena, revers», ja que precisament la major concentració humana es troba en l'altra part de l'illa, a la costa oest. Així doncs, aquesta regió constitueix «l'altra cara de la vida, l'altra cara de Groenlàndia». Mentre convisquem amb els inuit, aprendrem seus antiquíssims mètodes de caça i pesca, viatjarem en vaixell, menjarem aliments tradicionals (foca, balena, halibut, mer, bacallà, etc.), visitarem poblacions tradicionals mentre gaudim de les espectaculars vistes dels fiords, glaceres i icebergs d'aquesta meravellosa regió groenlandesa. També tindrem la possibilitat d'observar foques, balenes (bàsicament rorquals boreals i narvals), óssos polars i guineus àrtiques, a més de les majestuoses aurores boreals que es poden veure sobretot a partir de principis de setembre.

 

Professor acompanyant: Francesc Bailón

Del 31 d'agost al 12 de setembre de 2019

Polseu aquí per veure el programa

 

Els orígens d’Iran

Iran, l’antiga Pèrsia, terra de Reis de reis, de Xas i d’aiatol·làs, pàtria d’aquemènides, parts i sassànides; lloc de naixement del zoroastrisme i d'Avicena; bressol de famosos metges, filòsofs i poetes; país per excel·lència dels xadors però on també podem trobar estrelles de cinc puntes i creus. Els exemples del gran patrimoni històric, cultural i científic que posseeix aquest meravellós país són infinits; només veient ciutats com Persèpolis o Isfahan, llegint una poesia de Saadi o d'Hafez o sabent que el constructor del Taj Mahal va ser un arquitecte persa, podrem constatar-ho. Però l'Iran també té una riquesa intrínseca: com a país, no només presenta una enorme varietat de climes i de paisatges que van des dels àrids deserts del centre del país fins a les neus perpètues de les Muntanyes Elburnz, sinó que també té un tresor en la seva gent, extremadament hospitalària, simpàtica i disposada en tot moment a ajudar el viatger ja convidar-lo a una tassa de te o passar uns dies amb la família. El contrast, la tolerància religiosa i la heterogènia població, són característiques bàsiques de l'Iran; així, sota els negres xadors usats per les dones iranians, s'entreveuen els texans o les sabates de taló; al costat d'una mesquita, podem trobar un temple dedicat al Foc d'Ahura Mazda o veure passejar a un mul·là (sacerdot islàmic) al costat d'un rabí. Cada etapa del viatge reserva una sorpresa sempre agradable i inesperada al viatger, ja sigui un bell monument, les alegres rialles d'un grup de nenes en un autobús o el dolç gust del bombó que una patrulla de policia potser ens ofereixi. Gaudim doncs del remot passat dels elamites, de les impressionants restes de Persèpolis, de les fabuloses mesquites d'Isfahan o del laberíntic basar de Teheran; admirem els colors de les catifes perses, delectem-nos amb la fantàstica gastronomia persa i, sobretot, deixem-nos embolicar per la màgia d'un país i d'una gent que encara manté la seva autenticitat. Descobrim un país de somni, un paradís oriental encara desconegut, descobrim l'Iran, el país dels Reis de Reis.

 

Professor acompanyant: Felip Masó

Del 10 al 24 de setembre de 2019

Polseu aquí per veure el programa

 

Angola. Tribus, natura i arquitectura colonial

Al bon viatger solen fascinar els llocs que desprenen una aroma i sabor nous. Angola té això, és un país gran, enorme; desconegut per la resta del món, però això canviarà en breu. Cal anar-hi ara que està en efervescència de canvi per degustar l'herència d'una brutal guerra civil, absurda i massa llarga, i del passat colonial, encara molt present entre mulats, negres i blancs torrats. El pes de la història hi és i marca el present i no sabem fins a quin punt el futur, però la seva naturalesa s'està recuperant i els pobles tribals ramaders del sud segueixen resistint a la seva manera els temps canviants. Angola és un país que s'està reinventant, és fascinant i misteriós i val la pena explorar-lo amb un bon guia local.

 

Professor acompanyant: Joan Riera

Del 16 al 27 de setembre de 2019

Polseu aquí per veure el programa

 

Florència i les Viles Mèdici

Un viatge per endinsar-se en l'art del Renaixement i la figura de la família Medici, que va deixar la seva empremta a la ciutat durant segles. Visitarem algunes de les vil·les fetes pels Medici als entorns de Florència, des de les més amagades a les més conegudes i coneixerem els secrets més sorprenents de l'art florentí. Visitarem a la ciutat els principals enclavaments dels Medici: Palazzo Medici, la basílica de San Lorenzo, el convent de San Marco, Palazzo Vecchio i Palazzo Pitti. Possiblement farem una visita privada al Corridoio Vasariano, un privilegi. Anirem a les villes Medici més importants: Cafaggiolo, Poggio a Caiano, La Petraia, Careggi, etc. Veurem una de les escultures més sorprenents del Manierisme florentí: l'Apennino de Giambologna. Un viatge exclusiu i únic.

 

Professor acompanyant: Eloi de Tera

Del 16 al 23 de setembre de 2019

Polseu aquí per veure el programa

 

Nàpols, Pompeia, Herculà i Paestum. Sota les cendres del volcà

La tràgica erupció del Vesuvi esdevinguda sobre les ciutats del Vesuvi l’agost del 79 presenta el contrapunt positiu de permetre’ns, avui dia, passejar pels mateixos carrers que ho feien els romans ara fa gairebé 2.000 anys. Amb una notable diferència, però: el silenci que cau sobre aquestes ruïnes tan bon punt sortim de la Via dell’Abbondanza no era el tret característic de la vida d’aquells carrers a l’antiguitat, molt més animats i sorollosos del que pensem. En aquest viatge redescobrirem el dia a dia dels antics romans, de la mà del Dr. Carles Buenacasa, especialista en món clàssic i autor de diverses monografies sobre la història i la vida quotidiana dels antics romans, i acompanyants sempre per la distant i imponent presència del Vesuvi, a qui el déu Vulcà mantingui adormit durant el nostre periple per la Campània!

 

Professor acompanyant: Carles Buenacasa

Del 20 al 24 de setembre de 2019

Polseu aquí per veure el programa

 

Expedició antropològica a Mongòlia

Mongòlia és una regió remota de grans extensions, estepes interminables i cels infinits, bressol de pobles nòmades i de multitud de grups ètnics. Terra d'encreuament de cultures i de religions, posseeix una gran varietat d'ecosistemes, des dels més àrids deserts del planeta fins a grans glaceres que cauen de cims de més de 4.000 metres passant per grans llacs i frondosos boscos de coníferes. Coberta de llegendes, Mongòlia és una terra mítica i llegendària des dels temps del famós Gengis Khan i encara preserva arrelades tradicions budistes tibetanes, xamanisme i alguns pobles nòmades. El nostre recorregut ens permetrà conèixer en profunditat els diferents paisatges i ecosistemes de Mongòlia: les planes i les dunes de sorra del Gobi, les pastures verdes d'Orkhon i l'antiga capital de Kharkhorin.

 

Professor acompanyant: Francesc Bailón

Del 6 al 23 d'octubre de 2019

Polseu aquí per veure el programa

 

La Olmeda i els tresors arqueològics de la Palència romana

Ubicada en una regió un tant perifèrica de les terres de Castella la Vella, Palència sembla haver estat una de les seus més importants de la civilització dels vacceus sota el nom de Pal·làntia. Ara bé, un cop annexionada a la província romana de la Hispània Citerior, el silenci de les fonts s’abat sobre aquesta ciutat i les terres circumdants. Afortunadament, tres luxoses vil·les de l’època romana, a través dels seus impressionants mosaics i estructures arquitectòniques, ens expliquen aquesta història “mai no contada”. Els paviments musius de La Olmeda i de La Tejada ens expliquen com les aristocràcies vaccees es van romanitzar profundament i van adoptar el luxós i sofisticat “modus vivendi” dels terratinents romans als quals tractaven d’imitar. Per la seva banda, la reconstrucció dels espais i del mobiliari de la vil·la de Julióbriga ens permet reviure el ritme del temps i de les tasques quotidianes en aquestes vil·les dedicades a un oci útil. Amb la invasió visigoda, les terres palentines semblen haver mantingut vincles molt especials amb la monarquia toletana, doncs a Baños de Cerrato el rei Recesvint va construir l’església de San Juan de Baños, un dels escassos exemples –i el més magnífic– de l’arquitectura visigoda.

 

Professor acompanyant: Carles Buenacasa

Del 10 al 13 d'octubre de 2019

Polseu aquí per veure el programa

 

Atenes, l’escola de Grècia

Situada en el centre de l’Egeu, la ciutat-estat dels atenesos esdevingué la més poblada, la més portuària i, a la fi, la que reuní més pensadors i artistes; en definitiva, l’escola de Grècia, i això que la competència d’altres ciutats no era fàcil. Després d’uns orígens que es perden en el mite, però que els atenesos van saber assenyalar en punts que ara animen la visita, en l’època arcaica tardana assolí una gran prosperitat i cohesió: aquí s’inventaren, entre d’altres coses, la noció del teatre occidental, els vasos de figures roges i el sistema polític democràtic; en suma un preludi d’allò que vindria després de la recuperació de la irrupció persa. Ja en època clàssica es convertí en cap d’una potent confederació i es dotà de monuments de fama immortal que desafiaren la perfecció, amb el Partenó al capdavant, alhora que Sòcrates i els seus deixebles deambulaven tot consolidant la filosofia. Amb l’arribada de l’època hel·lenística la ciutat deixà de ser una potència i s’especialitzà com a centre cultural, en tal grau que acabà per captivar també els nous amos romans i alguns, com l’emperador Adrià, deixaren una forta empremta. Després de llargs segles de condició més discreta, avui és una ciutat colorista i vital, que acull la meitat de la població hel·lena i que té que fer front a nous reptes urbans i a la crisi econòmica grega. El viatge s’ha pensat en format d’escapada breu i monogràfica, centrada en els períodes grec i romà. Pot ser ideal per establir un primer contacte amb Grècia si no s’ha estat mai, segur que es voldrà tornar amb més temps per explorar el país. També es recomanable per tornar-hi si fa algun temps de la darrera estada, en Atenes sempre es descobreixen nous matisos i en els darrers anys s’han desenvolupat restauracions de diversos monuments i s’han creat alguns espais d’exposició millor condicionats i molt més pedagògics.

 

Professor acompanyant: Ignasi Garcés

Del 18 al 20 d'octubre de 2019

Polseu aquí per veure el programa

 

Nigèria: de Biafra a Lagos

Nigèria és un gegant africà...un gran desconegut i una mina pels amants dels territoris encara verges. Amb quasi bé 190 milions d’ànimes Nigèria està en constant metamorfosi per encaixar entre l’humit Golf de Guinea i l’immens Sàhara més al nord. Després de 10 anys treballant per diferents racons del país, l’antropòleg especialitzat en societat africanes Joan Riera ens convida a endinsar-nos en un destí sorprenent. El viatge combina etnografia, art, arquitectura, història, i natura. Viatge dissenyat amb cura per gaudir i entendre un país divers, fascinant i amb un gran potencial que encara no s’ha sabut valorar des del món viatger. Joan Riera us acompanyarà i explicarà tot el que cal saber dels balls de màscares zoomorfes dels manglars deltaics del Níger, dels altars per venerar els antics deus i avantpassats, del regnes muntanyesos de l’altiplà de Jos, de la ciutat mil·lenària de Kano, de les tribus nues de la Vall de Kontagora i dels boscos sagrats del poble Ioruba. Viatge pioner a Arqueonet, especial per esperits inquiets i paladars exigents.

 

Professor acompanyant: Joan Riera

De l’1 al 29 de novembre de 2019

Polseu aquí per veure el programa

 

Xipre, l’illa de la deessa Afrodita

Cruïlla de la navegació antiga, deien els antics que els seus primers pobladors foren els déus, doncs fou allà on va decidir instal·lar-se la parella divina formada per la deessa Afrodita (la que va emergir d’enmig del mar) i el seu marit, Hefest, el déu de la forja. En tractar-se d’una illa freqüentada per egipcis, minoics, micènics, fenicis, grecs i tota mena de pobles orientals, podem considerar Xipre com un dels primers bressols de la civilització europea. Després, en èpoques més recents, l’illa va adquirir relleu històric en associar la seva història a la dels croats de Terra Santa, convertint-se en seu de l’exiliat Casal dels Lusignan (els antics reis de Jerusalem) i dels priorats de Templaris i Hospitalaris.

 

Professor acompanyant: Carles Buenacasa

Del 2 al 9 de novembre de 2019

Polseu aquí per veure el programa

 

Tardor al Japó. Cultura, tradicions i paisatges

El significat literal del nom de Japó, és: “l'origen del sol”, motiu pel qual és també conegut com la “Terra del Sol Naixent”. Un viatge a Japó ens sona com alguna cosa llunyana i exòtica, si bé compleix aquestes dues premisses, el que crida l'atenció és, com aconsegueix compaginar la modernitat més avantguardista amb unes tradicions ancestrals, una societat de consum amb l'espiritualitat, grans i moderns edificis amb temples zen. Aquesta capacitat d'anar assimilant les influències estrangeres a la civilització i tradició japonesa, ha enriquit la seva cultura conferint-li una profunditat i una extraordinària harmonia que s'ha anat teixint en el Japó contemporani. Us proposem un viatge dissenyat per conèixer aquest bell, relaxant, nostàlgic, profund, modern, seductor, excitant, històric i cultural país, amb tots els seus contrastos i viure experiències extraordinàries; visitant les encantadores i bullicioses ciutats de Tòquio i Osaka, el misticisme dels santuaris de Nara i Nikko, l'espectacular Parc Nacional de Hakone i les seves inigualables vistes a la Muntanya Fuji, les petites i tradicionals localitats de muntanya Shirakawago i Gokayama, l'antiga ciutat fortificada de Takayama, l'experiència de conviure i dormir en un temple tradicional de Koyasan, el ric patrimoni històric, artístic i arquitectònic de Kyoto. Fer-ho el mes d’octubre, a més a més, ens permetrà gaudir dels meravellosos espectacles de la naturalesa , el Koyo / momiji,  veure com les fulles canvien les seves tonalitats de verds a grogues, taronjades, vermelles. Un gran espectacle!!!! Una experiència única amb la calidesa i autèntica hospitalitat dels japonesos.

 

Professor acompanyant: Roger Bonafont

Del 9 al 22 de novembre de 2019

Polseu aquí per veure el programa

 

Quan Budapest es deia “Aqvincvm”

Budapest, una de les perles del Danubi, és potser més coneguda per la seva arquitectura imperial de l’època dels Habsburg bellíssimament representada pel Pont de les Cadenes, pels amors de l’emperadriu Sissi amb el comte hongarès Andrássy o, com no, pel seu famós estofat de carn anomenat “gulasch”. Per a molts, potser, Budapest no existia fins que les tres poblacions de Buda, Óbuda i Pest es van fusionar no només geogràficament sinó també “gràficament”, però si algú puja al Baluard dels Pescadors i aguditza la seva vista, en la distància, seguint el curs del Danubi riu amunt, i amb una mica de sort, podrà veure les ruïnes d’un petit campament romà de la frontera danubiana que es deia Aquincum. Acollia els 6.000 homes de la legió II Adiutrix i, des del segle II, fou la capital de la província de Pannònia Inferior. Són molts els testimonis arqueològics que resten d’aquell passat romà ja sia in situ (al jaciment d’Aquincum mateix) o als museus dispersos per la ciutat, que ens sorprendran molt gratament tant per la qualitat de les peces exposades com per la modernitat de les instal·lacions.

 

Professor acompanyant: Carles Buenacasa

Del 5 al 8 de desembre de 2019

Polseu aquí per veure el programa

Arqueonet Cultura, S.L.N.E. | Sepúlveda 79 - 08015 Barcelona | arqueonet@arqueonet.net | 93 742 30 14 | 667 013 352