Inici |   Coneixeu-nos   |   Agenda d'activitats   |   Contacte

Viatges d'autor 2018

 

 

Creta, l'illa del Minotaure (Setmana Santa)

L’estratègica illa de Creta ha estat, al llarg de la seva història, un pont de comerç i d’influències entre Europa i Àfrica i entre Orient i Occident. Impacta la seva llum, que fa brillar un paisatge espectacular i contínuament canviant: costes escarpades, altes serralades centrals amb grutes profundes i valls fèrtils entre muntanyes, amb cultius d’oliveres platejades, tarongers, vinya i horta (alhora, un veritable plaer gastronòmic). I, vorejant l’illa, les ciutats-ports principals, que mantenen el seu encant i conviden a passejar.

 

Professora acompanyant: Teresa Magadán

Del 24 de març al 2 d'abril de 2018

Polseu aquí per veure el programa

 

 

Líban, el país dels Senyors del Mar (Setmana Santa)

Les petites dimensions de l’actual país del Líban no ens han d’enganyar, ja que aquesta petita franja de la costa del Mediterrani oriental va esdevenir d’una importància capital en el desenvolupament cultural del Pròxim Orient al llarg de tota la seva història i encara ho és avui en dia, actuant com a frontissa en els conflictes inherents a aquesta part del món.

 

Professor acompanyant: Felip Masó

Del 24 al 30 de març de 2018

Polseu aquí per veure el programa

 

La Florència del Renaixement

Florència, bressol del Renaixement. Ciutat dels Mèdici. Centre de l’art mundial al segles XV i XVI. Ciutat d’aprenentatge i taller, entre d’altres, de Piero della Francesca, Botticelli, Leonardo, Rafael, Miquel Àngel, etc. Amb aquest viatge ens endinsarem als racons més desconeguts de Florència i menys visitats, per prendre una visió transversal i però detallada d’una ciutat que va marcar el curs de la història de l’art posterior. De la mà del dr. Eloi de Tera, especialista en l’art de la ciutat, visitarem algunes obres i indrets escollits de la ciutat.

 

Professor acompanyant: Eloi de Tera

Del 26 al 30 d'abril de 2018

Polseu aquí per veure el programa

 

Rodes, l'illa del Colós

L’illa de Rodes, la principal de les illes del Dodecanès, fou una de les repúbliques marineres més famoses i poderoses de l’antiguitat. Gràcies al seu monopoli i control de les rutes comercials egees que es dirigien vers Àsia Menor i Xipre, la seva riquesa fou tan proverbial que van poder erigir un immens colós de bronze que presidís l’entrada al port de la seva ciutat. La seva magnificència era tal que va merèixer ser inclòs a la llista de les Set Meravelles del món antic malgrat que la seva vida útil va resultar molt curta. Un terratrèmol el va ensorrar molt abans de celebrar el segle d’existència. A l’època medieval, la seva excepcional posició geogràfica com a pont entre Europa i Àsia va atreure uns nous i poderosos senyors: els Cavallers de Sant Joan de l’Hospital, més coneguts com els Cavallers de Rodes (o de Malta), els famosos monjos-soldat de Terra Santa que van triar l’illa, un cop expulsats de Jerusalem, com a base per a continuar el seu combat contra els musulmans. Abans de ser expulsats, en el 1552, van tenir temps de pavimentar les seves residències amb els imponents mosaics grecoromans que hi havia dispersos per tota Rodes. Les restes monumentals conservades que visitarem constitueixen un variat ventall de totes aquestes èpoques i de la riquesa patrimonial que hostatja una illa que, un dia, va arribar a imposar la seva llei al Mediterrani.

 

Professor acompanyant: Carles Buenacasa

Del 27 d'abril a l'1 de maig de 2018

Polseu aquí per veure el programa

 

Sortida a Londres. Visita al British museum

Aquest mes de maig farem un breu sortida a Londres que comptarà amb l’acompanyament i guiatge dels professors dels EPOMA Carles Buenacasa i Felip Masó. Durant el cap de setmana visitarem les sales del British Museum dedicades a Egipte, Pròxim Orient, Grècia i Roma per veure les peces més destacades de calda col·lecció.

 

Professors acompanyants: Carles Buenacasa i Felip Masó

Del 12 i 13 de maig de 2018

Polseu aquí per veure el programa

 

Italica-Hispalis, rere la petja dels Escipions

A finals, del segle III aC, Hispània fou l’escenari dels conflictes entre púnics i romans per a la supremacia al Mediterrani Occidental. La família dels Escipió no només va contribuir a la conquesta d’Hispània amb les seves victòries militars, sinó que també va preocupar-se per la romanització dels hispans mitjançant la política de fundació de ciutats. En el nostre periple, visitarem una d’aquestes creacions: la Colònia Èlia Augusta Itàlica (l’actual Santiponce), llar de dos emperadors que la posteritat va judicar com els millors governants de tots els temps: Trajà i Adrià. Segles després, imitant els procediments dels Escipió, Juli Cèsar va decidir fundar, a la mateixa zona, la Colònia Iúlia Ròmula Híspalis (la moderna Sevilla), l’altre destí del nostre viatge. Gràcies a aquestes actuacions, la Bètica es va convertir en una de les regions de l’imperi més profundament romanitzades, i la primera que va proporcionar tant el seu primer cònsol (Luci Corneli Balb, de Cadis) com els primers emperadors extra-itàlics: Trajà i Adrià, qui va finançar una més que notable ampliació de la ciutat natal de la seva família.

 

Professor acompanyant: Carles Buenacasa

Del 18 al 21 de maig de 2018

Polseu aquí per veure el programa

 

Israel, història i arqueologia del poble escollit

No hi ha cap país al món com Israel; en cap altre lloc de la terra hi ha tanta història acumulada, tant sentiment, tanta espiritualitat, tantes il·lusions i tantes decepcions com aquí. Des del naixement del neolític fins a la conquesta romana i des de les croades fins a les intifades, la terra d’Israel ha vist passar a tots els grans imperis de la història i cada un d’ells ha deixat la seva empremta tant en el passat com en el present.

 

Professor acompanyant: Felip Masó

Del 21 de maig al 3 de juny de 2018

Polseu aquí per veure el programa

 

Etrúria. L'enigma dels etruscos, la primera civilització d'Itàlia

Quan, a mitjans del segle XIX, es van produir les primeres troballes de l’art etrusc, aquesta civilització va fascinar fins a tal punt els seus descobridors que fou titllada d’“enigmàtica”. A més, hom tingué aleshores ben present les famoses paraules d’Heròdot segons les quals els etruscs eren emigrants d’Àsia Menor que s’havien instal·lat al Nord de la Itàlia tirrènica. Ara bé, avui dia sabem que les elegants pintures amb què van decorar els seus hipogeus funeraris, tot i la seva inqüestionable inspiració grega, foren producte local.

 

Professor acompanyant: Carles Buenacasa

Del 23 de juny a l'1 de juliol de 2018

Polseu aquí per veure el programa

 

Egipte, retorn a la terra dels faraons

Després d’uns anys convulsos, l’estabilitat sembla que ha arribat a Egipte i el país dels faraons es disposa a rebre amb els braços oberts a tots els amants d’aquesta fascinant civilització. Aquest retorn a Egipte ha estat llargament esperat per molta gent i conscients d’això, hem preparat un viatge molt complert en el que a més de les visites habituals hem inclòs algunes visites a llocs excepcionals que habitualment estaven tancades des de feia dècades al turisme com la tomba de Set I a la Vall dels Reis, la tomba de Nefertari a la Vall de les Reines, la piràmide Romboidal de Dashur, la Piràmide d’Unas a Saqqara, la piràmide negra d’Amenemhat III a Hawara o el recent obert santuari del temple de Hatshepsut a Deir el Bahari. A més, hem inclòs també una visita al Wadi Hattin, la Vall de les Balenes, a prop de l’oasi del Fayum per contemplar, en ple desert, els espectaculars fòssils d’una de les espècies que van donar lloc a les balenes actuals.

 

Professor acompanyant: Felip Masó

De l'1 al 14 de juliol de 2018

Polseu aquí per veure el programa

 

Grècia, bressol de la civilització occidental

Viatjar per Grècia ens ofereix la possibilitat de retrobar-nos amb el nostre passat històric. Va ser en les seves valls, costes rocoses, illes minúscules i «póleis» populoses que es van forjar les característiques més definitòries de la nostra civilització occidental: la filosofia, la teoria política, la sensibilitat artística, els gèneres literaris (èpica, poesia i drama), la triada mediterrània (blat, vinya, olivera), el mètode d'anàlisi històrica... Al llarg del nostre periple, visitarem indrets emblemàtics de la Grècia Continental, considerats obres d'art de la Humanitat, com ara el santuari oracular del déu Apol·lo a Delfos, el Partenó que Fídies va elevar a Atenes, el teatre d'Epidaure, així com els palaus micènics dels herois de Troia: Nèstor de Pilos i Agamèmnon de Micenes, o la mítica ciutat de Corint, famosa pel empori comercial que va arribar a construir i dominar.

 

Professor acompanyant: Carles Buenacasa

Del 21 al 29 de juliol de 2018

Polseu aquí per veure el programa

 

Bulgària, rere l'or dels Tracis

En els confins de l’Europa Oriental, constrenyits entre l’Egeu, la Mar Negra i el riu Danubi, en el III mil·lenni aC es va constituir una de les primeres civilitzacions d’Europa: la dels tracis, ubicada en una regió coneguda a l’antiguitat com a Tràcia, que d’ells prenia nom. Famosa per la seva riquesa aurífera, ja a la Guerra de Troia, un dels seus reis va participar-hi, com aliat dels micènics, equipat amb una rica panòplia d’armes d’or. Ara bé, mentre que els micènics van desaparèixer enmig la voràgine destructiva dels Pobles de la Mar entorn el 1200 aC, els tracis van continuar existint mil anys més. I és que no hem d’oblidar que un dels gladiadors més famosos de tots els temps, el revoltós Espàrtac, era traci! D’aquells temps tan remots han sobreviscut gran quantitat d’objectes d’or (especialment, vaixelles) i, sobretot, un bon recull de tombes decorades amb unes pintures excepcionals. Un cop cristianitzada, Bulgària va continuat produint belleses artístiques com ara les icones de tradició bizantina o les esglésies ricament pintades ubicades en llocs recòndits i d’una gran bellesa natural.

 

Professor acompanyant: Carles Buenacasa

Del 2 a l'11 d'agost de 2018

Polseu aquí per veure el programa

 

Líban, el país dels Senyors del Mar

Les petites dimensions de l’actual país del Líban no ens han d’enganyar, ja que aquesta petita franja de la costa del Mediterrani oriental va esdevenir d’una importància capital en el desenvolupament cultural del Pròxim Orient al llarg de tota la seva història i encara ho és avui en dia, actuant com a frontissa en els conflictes inherents a aquesta part del món.

 

Professor acompanyant: Felip Masó

De l'11 al 17 d'agost de 2018

Polseu aquí per veure el programa

 

Angola. Tribus, natura i arquitectura colonial

Al bon viatger solen fascinar els llocs que desprenen un aroma i tenen un sabor nous. Angola té això; és un país gran, enorme, desconegut per la resta del món,... Cal anar ara que està en efervescència de canvi per degustar l'herència d'una brutal guerra civil, absurda i massa llarga, i del passat colonial, encara molt present entre mulats, negres i blancs torrats.

 

Professor acompanyant: Joan Riera

De l'14 al 28 d'agost de 2018

Polseu aquí per veure el programa

 

Jordània, a la recerca dels Nabateus

Jordània ofereix el que poques destinacions poden oferir: un viatge no només en l’espai, sinó també en el temps. En l’espai perquè viatjar a Orient és posar-se en contacte amb un món diferent, ple d’emocions i sensacions per descobrir. I en el temps perquè a través de la seva riquesa cultural podem conèixer els escenaris d’alguns dels episodis més importants de la història de la humanitat. En efecte, quan els humans fa uns 10.000 anys van decidir deixar de ser nòmades per convertir-se en sedentaris i iniciar així el procés que conduiria a la civilització, ho farien molt a prop de Petra. Molt més tard, quan els jueus van sortir del desert fugint de la ira del faraó, van poder contemplar la seva Terra Promesa des del Mont Nebo, on Moisès va ser enterrat. I encara més tard, quan els romans van conquerir Petra i van posar punt i final al darrer regne independent de la zona, van reorganitzar la regió i la van batejar com a l’Aràbia Feliç. I no els hi faltava raó: Petra primer i Bosra i Palmira després, van ser les ciutats claus en una de les més grans rutes comercials de la història: la Ruta de la Seda. Jordània és una terra de meravelles on la natura i la història es reuneixen per oferir un país inigualable i obert a tots aquells que vulguin descobrir antigues civilitzacions però també noves sensacions.

 

Professor acompanyant: Felip Masó

Del 2 al 9 de setembre de 2018

Polseu aquí per veure el programa

 

Expedició Tunu: Groenlandia, la costa est

Els Ammassalimmiut de la costa est de Groenlàndia van formar part de l'últim grup inuit que va tenir contacte amb l’«home blanc». Va passar quan l'explorador danès Gustav Holm els va localitzar en 1884. Es tracta dels últims descendents directes de les cultures àrtiques Dorset i Thule. El seu relatiu aïllament i forts vincles amb el passat han propiciat l'enorme manteniment de les seves tradicions culturals i de supervivència: fins i tot el seu dialecte és arcaic comparat amb el de la major part de la població groenlandesa. El nostre objectiu serà submergir-nos en aquesta cultura inuit única, aprendre de la seva perícia i ser testimonis de primera mà de la seva adaptació al medi.

 

Professor acompanyant: Francesc Bailón

Del 2 al 16 de setembre de 2018

Polseu aquí per veure el programa

 

Angola. Tribus, natura i arquitectura colonial

Al bon viatger solen fascinar els llocs que desprenen un aroma i tenen un sabor nous. Angola té això; és un país gran, enorme, desconegut per la resta del món,... Cal anar ara que està en efervescència de canvi per degustar l'herència d'una brutal guerra civil, absurda i massa llarga, i del passat colonial, encara molt present entre mulats, negres i blancs torrats.

 

Professor acompanyant: Joan Riera o Anibal Bueno

Del 16 al 27 de setembre de 2018

Polseu aquí per veure el programa

 

Palladio i el Veneto

Andrea Palladio fou el gran arquitecte clàssic del segle XVI, que inspirant-se en l'arquitectura de les domus romanes de l'Antiguitat, fixà una nova tipologia de vivenda familiar de l’època moderna, la villa centralitzada. En aquest viatge, passant per les ciutats de Vincenza, Padua i Venècia, descobrirem l'arquitectura del renaixement palladià. Des de les vil·les més desconegudes a aquelles cèlebres com la Rotonda, Villa Barbaro o Villa Cornaro. De la mateixa manera, també podrem gaudir dels grans edificis palladians com la basílica de la Salute a Venècia o el Teatro Olimpico de Vincenza.

 

Professor acompanyant: Eloi de Tera

Del 17 al 22 de setembre de 2018

Polseu aquí per veure el programa

 

Rodes, l'illa del Colós

L’illa de Rodes, la principal de les illes del Dodecanès, fou una de les repúbliques marineres més famoses i poderoses de l’antiguitat. Gràcies al seu monopoli i control de les rutes comercials egees que es dirigien vers Àsia Menor i Xipre, la seva riquesa fou tan proverbial que van poder erigir un immens colós de bronze que presidís l’entrada al port de la seva ciutat. La seva magnificència era tal que va merèixer ser inclòs a la llista de les Set Meravelles del món antic malgrat que la seva vida útil va resultar molt curta. Un terratrèmol el va ensorrar molt abans de celebrar el segle d’existència. A l’època medieval, la seva excepcional posició geogràfica com a pont entre Europa i Àsia va atreure uns nous i poderosos senyors: els Cavallers de Sant Joan de l’Hospital, més coneguts com els Cavallers de Rodes (o de Malta), els famosos monjos-soldat de Terra Santa que van triar l’illa, un cop expulsats de Jerusalem, com a base per a continuar el seu combat contra els musulmans. Abans de ser expulsats, en el 1552, van tenir temps de pavimentar les seves residències amb els imponents mosaics grecoromans que hi havia dispersos per tota Rodes. Les restes monumentals conservades que visitarem constitueixen un variat ventall de totes aquestes èpoques i de la riquesa patrimonial que hostatja una illa que, un dia, va arribar a imposar la seva llei al Mediterrani.

 

Professor acompanyant: Carles Buenacasa

Del 21 al 25 de setembre de 2018

Polseu aquí per veure el programa

 

Roma, ciutat de cèsars i de papes

Aquesta sortida a Roma permetrà obtenir un coneixement més profund i detallat dels monuments d’una ciutat que va arribar a ser caput mundi, és a dir, el “cap” visible d’un món que abastava des dels deserts sirians fins als extrems dels “Confins de la Terra” (Finisterre). Seguirem l’evolució del tramat urbà des del moment en què Ròmul va dotar de muralla a les cabanes de pastors del Palatí per a controlar el mercat de la carn al fòrum boari fins al dia en què, per obra de la influència de la religió cristiana, la ciutat dels Cèsars va esdevenir la “Ciutat Eterna” dels papes. Així doncs, des de la riba mateixa del Tíber, pujarem pels vessants del Campidoglio per a gaudir de les vistes tant del teatre de Marcel com dels fòrums de Roma i ens mourem pels voltants del Coliseu, les Termes de Caracal·la i els majestuosos edificis del Camp de Mart (el Panteó d’Agripa, els mausoleus d’August i d’Adrià i l’Ara pacis d’August)... entre moltes altres meravelles. Per últim, també gaudirem de l’oportunitat de passejar, com un romà antic, entre les restes monumentals d’Òstia.

 

Professor acompanyant: Carles Buenacasa

Del 31 d'octubre al 7 de novembre de 2018

Polseu aquí per veure el programa

 

Puglia i Basilicata, l'Itàlia més desconeguda

En aquesta ocasió us proposem un viatge al “tacó de la bota d’Itàlia”, una de les regions més desconegudes de la península Italiana, a la riba de l’Adriàtic i en el lloc en què Itàlia s’apropa més a la península Balcànica; tan sols 80 km separen Otranto d’Àlbània. Els habitants preromans van construir a la zona dòlmens i menhirs que avui estan integrats en l’arquitectura domèstica i religiosa dels edificis de la zona. A l’època històrica, la regió fou habitada pels daunis, messapis i iapigis, amb els quals els espartans es van enfrontar per a poder fundar Tàrent (706 aC). Els romans van conquerir la zona a partir del s. IV aC i van privilegiar Bríndisi com a port principal pels vaixells que cada dia creuaven l’Adriàtic vers els ports epirotes i grecs. Moltes de les ciutats avui dia importants a la zona (cas de Lecce o Bari) són fundacions romanes i encara preserven restes monumentals d’aquells temps. Amb la caiguda de l’Imperi romà d’Occident, aquestes terres van passar per mans de sarraïns, bizantins i, finalment, normands (quan al s. XI es va constituir el regne de Nàpols i Sicília). A la Puglia es troben algunes de les construccions civils més rellevants de l’Europa medieval, com ara el Castel del Monte o l’Abadia de Cerrate, però també acull algunes construccions més modestes, tot i que de gran interès artístic, cas de Matera, famós per les seves esglésies excavades dins la roca, o d’Alberobello, amb les seves curioses cases amb elevades teulades còniques. Són moltes les sorpreses que ens depararà aquest viatge i us animem a què ens acompanyeu per a descobrir-les... i gaudir-les!!

 

Professor acompanyant: Carles Buenacasa

De l'1 al 9 de desembre de 2018

Polseu aquí per veure el programa

 

Oman, encens, muntanyes, valls i deserts al sud d’Aràbia

Situat en l'extrem sud-oriental de la Península Aràbiga i protegit pel temible desert de Rub Al Khali, al nord, els mars d'Oman i Aràbia, a l'est i al sud, el sultanat d'Oman ha estat un important i estratègic centre comercial en el qual s'han donat trobada Orienti i Occident, perses i egipcis, portuguesos, indis i àrabs… des de temps immemorials. De la mà del comerç i, especialment, de la resina d'encens  que antany van produir els arbres  de la zona més meridional del país, Oman també va ser un lloc determinant per a la difusió de l'Islam cap a Orient. Però el país de l'encens, la diorita i el comerç també posseeix alguns dels espais naturals més bells i millor preservats de la Península Aràbiga: els deserts de sorra de Rub Al Khali i Wahiba, les serralades de Djebel Akhdar i Djebel Shams –que coronen el país amb cims de més de tres mil metres– i espectaculars valls com el Wadi Ghul o el Wadi Bani Auf. Així mateix, en el marc d'aquests magnífics paratges podrem descobrir l'herència cultural i arquitectònica de les antigues tribus del sud d'Aràbia.

 

Professor acompanyant: David Rull

Del 26 de desembre de 2018 al 5 de gener de 2019

Polseu aquí per veure el programa

 

Cambodja, mítica i autèntica

Víctima de les guerres de la segona meitat del segle XX al sud-est asiàtic i desconeguda durant anys, una ja pacificada Cambodja viu un renaixement econòmic, cultural i turístic en el segle XXI de la mà dels seus tresors culturals i la bellesa de la seva geografia. Cambodja és un país que alberga una història fascinant i que anirem desvetllant al llarg del viatge, on coneixerem l'esplèndid llegat de les cultures pre-angkorianas, la impressionant civilització d'Angkor, el llegat colonial francès i la tràgica herència dels Khemers Rojos. Així mateix, la història també deixarà pas als bells paisatges del país, amb la seva dinàmica capital Phnom Penh, els seus arrossars, els seus boscos de bambú i els seus pobles flotants, tot això en un entorn fluvial dominat pel gran riu Mekong. Us convidem, per tant, a conèixer un país meravellós, amb un llegat cultural i arqueològic impressionant que no trobarem en cap altre lloc del món.

 

Professor acompanyant: Daniel Gomà

Del 26 de desembre de 2018 al 5 de gener de 2019

Polseu aquí per veure el programa

Arqueonet Cultura, S.L.N.E. | Sepúlveda 79 - 08015 Barcelona | arqueonet@arqueonet.net | 93 742 30 14 | 667 013 352